Olej też może być smaczny i zdrowy

Już wiele lat temu olej kokosowy znalazł swoje zastosowanie w kuchni wschodniej. Jego właściwości zdrowotne i lecznicze zostały wykorzystane w przyrządzaniu domowych posiłków, ale także wykorzystywany jest w ekskluzywnych restauracjach do tworzenia wykwintnych dań.

Organiczny olej kokosowy (http://oleje-kokosowe.pl/) swoje właściwości zawdzięcza w głównej mierze naturalnym składnikom, które pozwalają obniżyć tłuszcz, a zarazem naturalnie obniżyć szkodliwy cholesterol w naszej diecie. Ważnym aspektem jest również, to że olej kokosowy zawiera kwas laurowy, który stał się swego rodzaju naturalnym antybiotykiem w potrawach.

kupując olej kokosowy wybieraj produkt organiczny

Jeśli chodzi o organiczny olej kokosowy, to produkowany jest on w procesie tłoczenia na zimno. Jest to bardzo, ale to bardzo, ważny aspekt, na który musimy koniecznie zwrócić uwagę podczas zakupu tego produktu. Istota tłoczenia na zimno podyktowana jest wysoką temperaturą wrzenia, przy której mogą powstać składniki uboczne. Składniki te mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Jednakże łatwo ocenić jak został wyprodukowany olej kokosowy, gdyż cena dobrego produktu będzie oscylowała w granicach 60 – 80 złotych za litr, a produktu którym nie warto sobie zawracać nawet głowy w okolicach 20 złotych za litr.

Dbając w kuchni o zbilansowaną dietę dla domowników warto pamiętać że olej kokosowy można wykorzystać właściwie wszędzie. Możemy smarować nim kanapki zamiast masła, dodawać do sałatek oraz sosów. Warto spróbować tego nowego produktu w naszej kuchni gdyż od wielu lat na świecie jest to produkt powszechnie znany i stosowany. Zmieniając stare nawyki w naszej kuchni, możemy wzbogacić naszą dietę.